MARKO BATISTA: Začasni objekti in hibridni prostori

12158962793_5674da67c0_z

Marko Batista: Začasni objekti in hibridni prostori

Nova galerija DDT

10. – 24. 3. 2015

Otvoritev: torek, 10.3.2015 ob 18:00

 

Marka Batisto bi kot ustvarjalca težko umestili v določeno umetniško smer, saj njegova dela nastajajo na presečišču med perfomativnimi intermedijskimi praksami, zvočnimi in vizualnimi instalacijami ter fizikalno-senzoričnimi eksperimenti. Osnovni princip njegovega delovanja je raziskovanje vmesnih prostorov bodisi v fizičnem smislu, kjer se preko doma izdelanih vmesnikov producira elektronski signal, bodisi v idejnem pomenu ko gre za zvočen ali vizualen signal in raziskovanje človeške percepcije v svetu, prežetem z elektronskimi komunikacijami, digitalnimi napravami in tehnologijo. Človeška zaznava je namreč prilagojena določeni rabi tehnologije in s tem omejena na določeno izkušnjo.

O PROJEKTU:

ZAČASNI OBJEKTI IN HIBRIDNI PROSTORI

Marko Batista se z ustvarjanjem hibridnih tehnoloških, elektromagnetnih ali kemičnih sistemov zoperstavlja mistifikaciji tehnologije, hkrati pa odpira nove načine razmišljanja o njej. Z eksperimentalnimi sistemi, ki združujejo našteta področja, razširja polje človeške čutne percepcije in fenomenologije nestabilnih avdio-vizualnih sistemov v prostoru in času. Umetnikova intermedijska praksa vpeljuje tudi koncept časa. S tem, ko sam dogodek – delovanje – postavi v muzejski prostor, njegovi objekti postanejo trajni (za čas razstave) skozi obstoj v muzejskem prostoru in hkrati zaradi tega, ker obstajajo samo skozi proces – so omejeni v času, muzejski prostor izgubi brezčasnost.

 VEČ

Kustosinja: Andreja Hribernik

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in Koroška galerija likovnih umetnosti

Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane

Tehnična podpora: Maja Brezar, Urška Batista, Žiga Palčar, M7 Grafiks, Dejan Kastelic

Projekti Error Trash, Hibridne zvočno-mehanične mašine in Bentronix so nastali v produkciji Zavoda K6/4 – Galerije Kapelica. Projekti Paralelne digitalne strukture, H220, Časovni diagrami, CHEM:SYS:REAKTOR in Optolit so nastali v produkciji Zavoda Aksioma. Projekt SIPHON:SYS:APPARATUS je nastal v samoprodukciji avtorja.

Razstavo so podprli Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana